top of page

Het VVPRbis-regime: Vermindering van de roerende voorheffing op dividenden onder bepaalde voorwaarden



Kleine bedrijven kunnen profiteren van een vermindering van de roerende voorheffing op dividenduitkeringen als ze voldoen aan een specifieke wachttijd. Normaal gesproken is het tarief van de roerende voorheffing op dividenden 30%, maar onder het VVPRbis-regime kan dit tarief worden verlaagd tot 20% of zelfs 15%. In dit artikel bespreken we de wachttijd en andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit fiscale voordeel.


Verschillende tarieven onder het VVPRbis-regime


Het VVPRbis-regime biedt verlaagde tarieven met specifieke wachttijden:


  • Tarief van 20%: Dit tarief geldt voor dividenden die worden uitgekeerd vanaf de winst van het tweede boekjaar na een kapitaalstorting in contanten tijdens de oprichting van het bedrijf of een kapitaalverhoging.

  • Tarief van 15%: Dit tarief is beschikbaar vanaf het derde boekjaar na de kapitaalstorting of voor latere boekjaren.


Meestal worden winsten verdeeld tijdens de jaarlijkse algemene vergadering, vaak in mei of juni van het volgende jaar. Als dividenden op andere momenten worden uitgekeerd, kunnen deze worden beschouwd als interim-dividenden, vastgesteld tijdens een buitengewone algemene vergadering. In dergelijke gevallen kan de wachttijd effectief met een jaar worden verkort, zoals bevestigd door de belastingdienst.


Voorwaarden voor in aanmerking komen


Om in aanmerking te komen voor de verlaagde tarieven van 20% en 15%, moeten de volgende voorwaarden worden nageleefd:


  1. Klein bedrijf: Het bedrijf moet kwalificeren als een kleine onderneming op het moment van de dividenduitkering.

  2. Aandelen uitgegeven na 1 juli 2013: De aandelen moeten zijn uitgegeven tijdens de oprichting van het bedrijf of een kapitaalverhoging na deze datum.

  3. Kapitaalstorting in contanten: Het kapitaal moet in contanten zijn ingebracht en volledig zijn gestort.


Voorbeelden in de praktijk


  1. Voorbeeld van standaarduitkering: Als een bedrijf is opgericht op 19 juli 2020 en de eerste boekhoudperiode loopt tot 31 december 2021, dan zou het tarief van 20% van toepassing zijn op dividenden die worden uitgekeerd tijdens de jaarlijkse algemene vergadering in 2024, op basis van de winst van het boekjaar 2023. Het tarief van 15% zou beschikbaar zijn vanaf de algemene vergadering van 2025.

  2. Voorbeeld van interim-uitkering: In hetzelfde scenario zou een buitengewone algemene vergadering in 2023 interim-dividenden kunnen uitkeren tegen het tarief van 20%, terwijl het tarief van 15% van toepassing zou zijn op interim-dividenden die in 2024 worden uitgekeerd.


Optimaliseren van winstuitkeringen


Als het niet de bedoeling is om winsten in het bedrijf te behouden, kan het voordelig zijn om ze uit te keren volgens de VVPRbis-tijdlijn. Bij beperkte liquiditeit kunnen uitkeringen in natura of het crediteren van het bedrag op een rekening-courant bij het bedrijf ook overwogen worden.


Het plannen van winstuitkeringen volgens de VVPRbis-vereisten kan een strategisch instrument zijn voor fiscale optimalisatie en efficiënt beheer van bedrijfswinsten.

Comments


bottom of page